Ste pripravljeni na sneg?

11.11.2019

Razmere na cestah se neprestano spreminjajo, zato se je na njih treba prilagoditi. Tudi pri nastopu zimskega obdobja ni nič drugače. Na cestah pa zimske razmere nastopijo, ko vozišče postane poledenelo ali ob močnem sneženju, ko se sneg oprijemlje cestišča oz. je v celoti zasneženo.

V zakonu je opredeljeno, da se s 15. novembrom začne zimska prometna sezona. V bistvu gre za formalni datum, saj razmere na cestah opredeljujejo obveznost uporabe zimske opreme. Zakonodaja pravi, da zimsko opremo potrebujejo dvoslednega vozila z maso do 3500 kg. Za to ustrezajo zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike ter poleg njih snežne verige oz. verigam podobni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila, katera poganja štirikolesni pogon morajo v primeru stalnega pogona snežne verige za vsaj eno os, v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Najmanjši profil pnevmatike za zimske razmere mora biti globok najmanj 3mm. Med zimske pnevmatike pa štejemo tiste, katere imajo na boku pnevmatike oznako »M+S«.

Pnevmatike

Za dober oprijem v slabih vremenskih razmerah so ključne kvalitetne pnevmatike. Zimska pnevmatika pa najbolje opravlja svoj namen le do temperature sedmih stopinj, saj pri toplejšem vremenu bo hitreje prišlo zdrsa vozila pri hitrem pospeševanju ali ostrem zaviranju.

Verige

Snežne verige je smiselno uporabljati, ko je na cesti večja količina snega. Verige namestimo na vozilo pravočasno, saj je v težjih razmerah in na neprimernem mestu celoten proces otežen. Ko se odločimo za namestitev je to potrebno storiti na preglednem mestu, da ne ogrožamo svoje ali celo tuje varnosti.

Preden se odpravimo na pot

Z vozila moramo odstraniti sneg, ne samo s steklenih površin ampak tudi s strehe vozila. Če ta korak preskočimo, ne bomo le v prekršku ampak si bomo na našem vozilu naredili tudi gmotno škodo. Najmanj kar se lahko zgodi je, da z našega vozila s tem odstranimo zaščitni lak. Lahko se nam zgodi tudi, da ko se vozimo nam sneg s strehe odpade na kakšnega drugega udeleženca v prometu, česar si pa ne želimo.

V nobenem primeru pa nočemo, da nam pri zaviranju vozila, velika gmota snega pade na sprednje steklo in nam onemogoči pogled na cesto. Najhuje pa je da bi zaradi neočiščenega snega povzročili prometno nesrečo.
Tudi stekla moramo dobro očistiti. To lahko storimo s strgalom za led, še hitreje pa to storimo s sprejem za odmrzovanje. Zaradi nepredvidljivih zimskih razmer je priporočljivo imeti v vozilu še lopato za sneg, topla zimska oblačila, svetilko, odejo ter toplo obutev.

Nepredvidljivosti se v cestnem prometu dogajajo vsakodnevno. Pri zimskih razmerah pa je potrebno poudariti, da so mnoge nevšečnosti še bolj prisotne. Zato se je potrebno na želeni cilj odpraviti hitreje kot običajno, saj je potrebno računati na daljši čas potovanja. Poskrbeti moramo, da imamo dovolj goriva, da v primeru, če ostanemo ujeti tudi nekaj ur na cesti se lahko ogrevamo. Hitrost vožnje je potrebno prilagoditi voznim razmeram ter stanju na vozišču. Skrbeti je potrebno za ustrezno varnostno razdaljo, saj je v takih razmerah zavorna pot daljša kot običajno.

IMATE VPRAŠANJE?
Spletno mesto za namen delovanja uporablja piškotke. Preberi več ...